Vintage dames kleding; een bruin gilet, een bruine pinstripe broek en vintage cowboy laarzen

Wat is het verschil tussen vintage kleding en tweedehands kleding?

Veel mensen verwarren vintage kleding met tweedehandskleding. Hoewel het beide vormen van slow fashion zijn, zijn er ook wat verschillen tussen de twee. In dit blog leggen wij de verschillen tussen vintage kleding en tweedehands kleding uit maar weet dat je in beide gevallen bijdraagt aan een betere wereld omdat je kleding een tweede leven geeft.


Wat valt er onder vintage kleding?


Vintage is een woord wat veel gebruikt wordt, niet alleen in de fashion wereld. Het zal je daarom ook niet verbazen dat het dragen van vintage kleding steeds populairder wordt, waar wij mega blij mee zijn! Maar wat is
vintage eigenlijk? Dat is een vraag die we in dit blog gaan behandelen. De echte kenner zal zeggen dat vintage kleding, kleding is dat van hoge kwaliteit is en afkomstig is uit de jaren ’50 tot en met ’80. Tegenwoordig worden de jaren '90 ook nog wel echt meegerekend als zijde vintage kleding. Eigenlijk kun je vintage fashion ook wel een oude kleding trend noemen; kleding dat weer terug komt in het modebeeld. Een soort gerecyclede trend dus. In de meeste gevallen is vintage kleding dus ook al een keer gedragen maar in sommige gevallen kan het ook nieuw zijn. Deze kleding wordt dan deadstock genoemd en heeft jaren opgeslagen gezeten in magazijnen.


Wat is tweedehands kleding?


Tweedehandskleding is kleding wat van een ander is geweest. Door het kopen of verkopen van tweedehandskleding krijgen kledingitems dus een tweede leven. Waar het grootste verschil in zit tussen vintage en tweedehands is de kwaliteit van de kleding en wanneer de kleding gemaakt is. Zijn het kledingstukken die na de jaren '90 gemaakt zijn of nog jonger? Dan is het dus tweedehands. Meestal wordt tweedehandskleding verkocht via speciale platformen zoals Vinted of marktplaats maar vind je de kleding ook bij de kringloop. Verkoop jij ook wel eens je kleding op een speciale markt? Dan noem je dit vaak ook tweedehands.


Wat is de beste keuze voor mij?


Zowel vintage als tweedehandskleding is een vorm van slow fashion en gerecyclede fashion. Het is daardoor beide beter voor onze wereld en is een duurzame manier van shoppen. Hoewel tweedehands kleding goedkoper kan zijn dan vintage kleding betaal je vaak ook voor wat je krijgt. Tweedehandskleding is vaak van wat mindere kwaliteit omdat de prijzen van grondstoffen steeds duurder worden terwijl vintage kleding al snel hoge kwaliteit items zijn. Ook is vintage kleding een stuk unieker en weet je zeker dat je een bijzonder item scoort. Wat ons betreft is de keuze voor vintage makkelijk gemaakt!


Of je nou op zoek bent naar een leuke top of andere dameskleding, je vindt al jouw nieuwe favoriete vintage items in onze vintage shop! Van de leukste truien, jurken, jassen en broeken tot aan accessoires. Je vindt de leukste vintage dameskleding in onze online vintagewinkel. Dus laat het shoppen maar beginnen!


Geïnteresseerd geraakt in duurzaam shoppen en vintage kleding? Lees dan ons blog ‘’Waar moet je op letten wanneer je duurzaam gaat shoppen’’. Hier leggen wij je uit waar je op moet letten bij het duurzaam shoppen!

Back to blog