Wat is het verschil tussen duurzame kleding en fast fashion?

Wat is het verschil tussen duurzame kleding en fast fashion?

Tegenwoordig zijn we ons steeds bewuster van onze impact op het milieu en de maatschappij. Dit heeft ook invloed op de kledingindustrie. Duurzame kleding wordt steeds populairder en er wordt steeds meer over gesproken. Maar wat is duurzame kleding eigenlijk en wat is het verschil met fast fashion? In dit blog geven we antwoord op de vraag: ‘’Wat is het verschil tussen duurzame kleding en fast fashion?’’

Alle voordelen van duurzame kleding op een rij!

Duurzame kleding, het is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Duurzame kleding heeft veel voordelen. Het is kleding dat geproduceerd wordt met respect voor mens, dier en milieu. Hierbij wordt er rekening gehouden met de hele levenscyclus van een kledingstuk. Dit betekent dat er bijvoorbeeld biologisch katoen wordt gebruikt, het gebruik van schadelijke chemicaliën bij het verven van de stoffen zoveel mogelijk wordt gereduceerd en dat de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken goed zijn. Het wordt daarom ook wel fair fashion genoemd. Daarnaast wordt er gekeken naar het transport en de verpakking van de kleding. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het hele proces van productie tot verkoop duurzaam verloopt.

Het mooie van duurzame fashion is dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de kwaliteit van het kledingstuk en de mensen die het maken. Duurzame dameskleding gaat langer mee en heeft een hogere kwaliteit, ten opzichte van fast fashion. Dit is waarom duurzame kleding, ook wel slow fashion genoemd, vaak iets duurder is dan fast fashion. Duurzame kleding is een manier om bij te dragen aan een betere wereld en je bent bewuster bezig met je eigen consumptiegedrag.

Bij Studio Vintique doen wij ons uiterste best om de mooiste en meest unieke vintage items voor jullie te verzamelen! In de webshop vind je een ruim assortiment aan vintage kleding. Zo vind je een toffe jeans zoals de SOPHI JEANS , de mooiste damesjassen zoals de JO SUEDE JACKET en nog veel meer! Bij Studio Vintique geloof ik niet in seizoenen of fast fashion trends, maar in items die lang mee gaan en je elk seizoen kunt dragen! Alle items worden gerestaureerd, gestoomd en gewassen, indien nodig. Zo heb jij unieke items die lang meegaan! Bekijk hier het ruime assortiment aan vintage kleding!

Alles wat je moet weten over fast fashion!

Wat is fast fashion? Fast fashion is precies het tegenovergestelde van duurzame kleding. Het is kleding wat snel en goedkoop geproduceerd wordt. Hier is dus sprake van enorme massaproductie. Bij het maken van fast fashion wordt er geen rekening gehouden met de impact op mens, dier en het milieu. Dit komt onder andere doordat er vaak gebruik wordt gemaakt van goedkope arbeidskrachten in fabrieken waar de werkomstandigheden vaak verre van ideaal zijn. Ook worden er schadelijke chemicaliën gebruikt bij het verven van de stoffen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen van de arbeiders die met deze stoffen werken.

Hoewel fast fashion goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is, heeft het vaak een lage kwaliteit. De kleding gaat minder lang mee en moet daarom sneller vervangen worden. Dit kan leiden tot een overmatige hoeveelheid afval en dit heeft een negatieve impact op het milieu. Het is daarom belangrijk om bewuster te zijn van de impact van fast fashion en juist te kiezen voor duurzame kleding. Kies voor vintage kleding en geef de items een tweede leven!

Het verschil tussen duurzame kleding en fast fashion is enorm groot. Duurzame kleding is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu en heeft een hogere kwaliteit. Fast fashion is goedkope kleding die snel geproduceerd wordt en geen rekening houdt met de impact op mens, dier en milieu. Het is belangrijk om bewust te zijn van de keuzes die we maken als consument en te kiezen voor duurzame kleding of juist een tweede leven te geven aan kleding dat er al is.

Wees een stukje bewuster en zorg voor een betere planeet, met de meest unieke kledingitems van Studio Vintique! Bekijk nu het assortiment en veel shop plezier!

Terug naar blog