Vintage kleding is vaak al een ronde gedragen door iemand en onderhoudt je daarom op een andere manier dan nieuwe kleding. Veel klanten vragen hoe ze dit het beste kunnen doen omdat ze voorzichtig om willen gaan met de mooie stoffen en materialen van het kledingstuk. Vintage kleding is best wel
makkelijk te onderhouden en soms niet eens heel anders te behandelen dan je nieuwe kledingstukken! Heb je ook mooie pareltjes gescoord, en wil je hier lang van kunnen genieten, maar weet je niet hoe je het moet wassen en onderhouden? Lees dan snel verder, want in deze blog deel ik 8 tips en tricks over hoe je het beste je vintage kleding kunt onderhouden of wassen!
1. Bekijk het materiaal van de vintage kleding.
Verdiep je als eerste in het materiaal van de kleding. Vaak lees je dit terug in het label, als deze mist dan moet je zelf onderzoeken waar het kledingstuk van is gemaakt. Je ziet vaak al wel snel of iets van een natuurlijk materiaal zoals katoen, wol, zijde of linnen is gemaakt of van een synthetisch materiaal zoals viscose (vroeger rayon) of polyester. Wol is vaak het makkelijkste te onderscheiden want als je deze over de bovenkant van je hand laat glijden voel je het prikkelen. Hoe meer kleren er tussen je handen gaan, hoe beter je hierin wordt. Op deze manier kun je wassen op basis van de stof en het materiaal en zorg je dus voor goede kwaliteitsbehoud. Weet je het niet zeker? Was je kleding dan altijd op het wol programma op 30°C zodat er weinig mee kan gebeuren.
2. Behandel je vintage kleding met azijn en baking soda.
Soms heeft vintage kleding een vies geurtje. Het kan muf ruiken, zweetgeur hebben of rookgeur; niet zo prettig! Een handige tip hiervoor is om het te laten weken in een teiltje met een beetje azijn, wassoda en koud water. Laat het een nachtje doorweken, stop het daarna in de handwas of wasmachine en jouw vintage kleding ruikt net zo als een nieuwe outfit! Daarbij is het wassen
met azijn ook voordelig om de mooie kleur van jouw kleding te behouden.
Heeft jouw nieuwe vintage aanwinst nog wat sterkere geurtjes in bijvoorbeeld de oksels zitten? Maak dan in een bakje een papje van warm water en een paar schepjes baking soda. Verspreid het papje over de plekken waar de nare geurtjes blijven hangen en laat dit even goed intrekken, voordat je het in de was doet. Het papje zal nare geurtjes neutraliseren en ze volledig weghalen.
Sommige vintage items kun je helaas niet wassen, zoals bijvoorbeeld blazers. Wil je een ritje naar de stomerij voorkomen? Lucht de vintage blazer of jas dan een aantal uur in de buitenlucht, zodat deze weer fris ruiken. De tip van de baking soda werkt ook op kleding wat je niet mag wassen; zorg dat het papje volledig opgedroogd is en veeg het er zo af. Blijft er nog wat zitten? Dep het dan schoon met wat water en een (re-usable) watje.
3. Gebruik geen droger bij vintage kleding.
Stop je leuke outfit na de handwas of wasmachine nooit in de droger. Het beste is om deze niet te gebruiken bij vintage kleding. Gebruik je dit wel, dan heb je een grotere kans dat het sneller slijt en zelfs krimpt. Het is immers oude kleding. Dus het is beter om het aan de buitenlucht te laten drogen.
4. Vintage kleding laten drogen.
Vaak zie je de kleding hangen in een vintage shop dus denk je thuis ook dat je het zo het beste kan laten drogen. Blouses en jurkjes laat je over het algemeen wel drogen op een hanger. Gebreide kledingstukken kun je het beste liggend laten drogen en onderstukken hang je vaak ook over een rek. Tip: klop de kleding goed uit voordat je het ophangt, dat voorkomt al een heleboel gekreukeld.
5. Kies voor stomen of strijken bij vintage kleding.
Kies voor stomen of strijken op een lage temperatuur. Twijfel je of het wel gestreken kan worden? Probeer het dan op een lage temperatuur op een hoekje van de kleding. Sommige stoffen vallen na het wassen kreukvrij en hoef je dus niet te strijken. Je kunt deze kledingstukken ook stomen met een goed stoomapparaat. Stomen werkt vaak prettiger dan strijken en kan veel worden toegepast op alle stoffen en materialen van kleding.
6. Gebruik het wolwas programma bij jouw vintage kleding.
Wil je jouw vintage kleding wassen in de wasmachine? Kies dan altijd voor een wolwas of delicate was in de wasmachine op maximaal 30°C. Dit is de meest veilige optie en gaat er bij deze stand weinig mis. Als je de wasmachine dan instelt op 900 toeren, zit je sowieso goed.
7. Vlekken verwijderen op vintage kleding.
Vervelend als je ziet dat er vlekken op je vintage kleding zitten of je deze hebt opgelopen na het enthousiast dragen van jouw vintage parel. Geen ideale situatie, maar je trui of vintage jeans kan je nog wel schoon krijgen met ossengal zeep, natuurlijk bleekmiddel of laat het weken in koud water, azijn & wassoda. Breng de ossengalzeep aan op je vlek met wat lauw water en masseer het zachtjes in. Hierna kun je je kleren wassen in de wasmachine. Is het echt heel erg vies geworden? Laat je kleding dan een nachtje in een bad van koud water, azijn en was soda liggen en was het daarna in de wasmachine.
Een andere tip om vieze vlekken in bijvoorbeeld de kraag van een blouse te behandelen, is door natuurlijk bleekmiddel te gebruiken. Natuurlijk bleekmiddel maakt jouw witte vintage kleding trouwens ook weer stralend wit! Zijn de vlekken er nog steeds niet helemaal uit? Laat de vlekken dan bleken in de volle zon!
Onthoud ook dat in bijna alle gevallen het beter is om vlekken eerst met koud water te behandelen in plaats van warm water. Warm water kan namelijk de vlek in de stof branden en dan gaat deze er helemaal niet meer uit. & dat is iets wat we juist niet willen!
8. Was jouw vintage kleding met de hand.
Weet je niet zeker van welke stof jouw vintage kleding is gemaakt en weet je niet zeker of het in de wasmachine mag, was jouw kleding dan met de hand. Doe er een beetje wasmiddel bij, laat het even staan en hang je kleding te drogen. Niet ideaal, maar je kleding wassen op deze manier is wel veilig en je weet dat het niet kapot kan gaan.
Let er overigens wel op dat je een handwas doet bij kwetsbare materialen, zoals zijde, kasjmier en kant. Een handwas met bijvoorbeeld wol kan risico’s met zich meebrengen, omdat het temperatuur verschil de stof kan laten krimpen.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een goed idee over hoe je jouw vintage items moet wassen en onderhouden. Heb je nog een vraag? Stel me deze gerust en ik probeer je te helpen.
Houd je ook van vintage kleding? En wil je mooie vintage kleding ontdekken? Bekijk dan nu onze website; onze nieuwste collectie vintage items staan online!